Sari la conținut
Ochi, de ce apare senzația de arsură: posibile cauze și remedii

Ochi, de ce apare senzația de arsură: posibile cauze și remedii

Ochi, de ce apare senzația de arsură: posibile cauze și remedii. Descoperă în acest articol de blog cum poți evita situația neplăcută.

Când ochii tăi sunt fericiți și sănătoși, poți să îți faci ușor rutina zilnică. Puteți urmări acel film împreună cu prietenii, despre care vorbiți de mult timp. Sau puteți citi romanul preferat în timp ce faceți naveta la serviciu.

Orice problemă cu ochii tăi e incomodă și alarmantă. Chiar dacă aceste probleme nu vă amenință vederea în niciun fel, trebuie rezolvate. Doar în acest mod vă puteți menține vederea sănătoasă pe termen lung.

Probleme grave, cum ar fi vederea încețoșată, indică deteriorarea stării de sănătate a ochilor. Alte probleme comune ar putea duce la modificări temporare și disconfort în vederea voastră.

Astăzi vom analiza o astfel de problemă comună numită senzația de arsură la ochi. Nu vă faceți griji, nimeni nu a luat foc… Este doar un termen pentru o senzație de arsură în ochi.

Deci, de ce „ard” ochii? Dacă este un lucru obișnuit, de ce ar trebui să ne facem griji? Să dezvăluim misterul.

Ce înseamnă senzația de arsură la ochi?

Arsura ochilor descrie o senzație nisipoasă în ochi, care pot sau nu să fie roșii și să producă o lăcrimare excesivă.

Senzația este adesea însoțită de un set de alte simptome, cum ar fi ochii apoși, secreția ochilor sau durerea. Această afecțiune poate apărea din cauza schimbărilor meteo, a alergiilor sau a altor influențe ale mediului (smogul/praful).

Aceste simptome ar putea rezulta chiar și din introducerea unui obiect străin în ochi. Indiferent care este motivul, trebuie să vă verificați ochii și să solicitați tratamentul medical potrivit cât mai curând posibil.

De ce apare senzația de arsură a ochilor?

Există atât de mulți factori care ar putea declanșa senzația de arsură în ochi. Uneori este ușor să descoperi vinovatul. De exemplu, dacă bănuiți că v-a pătruns un corp străin în ochi, acesta e cel mai probabil motivul din spatele situației.

Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, problema este doar temporară și nu vă afectează deloc vederea. Faceți un test ocular sau vizitați locațiile medicaloptic.ro pentru a intra în contact cu personalul nostru experimentat.

Iată cele mai frecvente cauze ale arsurii la ochi și care necesită asistență medicală imediată.

1. Ochi uscat

Vorbim despre o afecțiune obișnuită unde conductele lacrimale din ochii dvs. nu pot produce o cantitate adecvată de lacrimi. Aceasta este fie o situație temporară, fie una permanentă.

Medicamentele antigripale ce funcționează prin uscarea fluidelor corporale afectează adesea fluidele din ochi. Astfel, poate să apară această o problemă a ochilor uscați.

Ați suferit o intervenție chirurgicală refractivă la ochi? Aceasta ar putea duce la sindromul ochiului uscat în care ochii nu sunt hidratați și au nevoie de soluții sau medicamente pentru a produce lacrimi.

Timpul prelungit petrecut în fața ecranului ar putea provoca și el probleme cu ochii uscați. Utilizarea ochelarilor de blocare a luminii albastre din ecran reprezintă o modalitate bună de a vă asigura că ochii nu se vor usca.

2. Alergii la ochi

Ori de câte ori o substanță iritantă intră în ochi, corpul produce histamine (o parte a răspunsului imun). În acest fel se declanșează circulația sângelui în zona afectată (în acest caz, ochii) și se stimulează inflamația.

Nivelurile ridicate de inflamație provoacă starea de arsură ce ar putea dura până când alergia este tratată. Unele din cele mai frecvente cauze ale alergiilor oculare sunt:

  • polenul;
  • praful;
  • fumul;
  • mucegaiul;
  • parfumul;
  • produsele cosmetice;
  • șampoanele.

3. Ochi arși de razele soarelui

Această situație este, de asemenea, cunoscută sub numele de fotokeratită și apare din cauza supraexpunerii la razele UV neblocate ale soarelui. Din moment ce suntem în plin sezon estival, aceasta este cea mai frecventă cauză a ochilor arși în zilele calde.

Simptomele unor ochi arși de soare includ:

  1. sensibilitate la lumină;
  2. durere oculară;
  3. umezire excesivă.
  4. halouri în jurul surselor de lumină.

A purta ochelari de soare de bună calitate este ceea ce trebuie făcut în verile cu soare strălucitor. Dacă nu sunteți încă pregătiți pentru zilele calde, comandați ochelari de soare online.

Lentilele trebuie să fie polarizate, astfel încât ochii să fie protejați de razele UV și de strălucire.

4. Conjunctivita

Se referă la creșterea unui țesut pe partea albă a ochiului. De obicei, începe cu un mic punct la colțul ochiului, spre nas. E frecventă la ochi uscați, care sunt expuși la cantități mari de lumină UV. Simptomele acestei afecțiuni includ:

  • senzația de arsură;
  • mâncărime;
  • umflătură;
  • ochi roșii.

5. Purtarea lentilelor de contact

Utilizarea frecventă a lentilelor de contact îndepărtează umezeala de la ochi. Acest lucru duce la uscarea ochilor și la problemele asociate acestei situații. De asemenea, dacă un produs de ochi intră pe lentile în timp ce le aveți, se poate crea o senzație de arsură puternică.

Dacă purtați lentile de contact, treceți la ochelari sau faceți pauze mici de la lentile. Ochelarii sunt confortabili și nu vă afectează ochii. Mai mult, există atât de multe rame de ochelari pe piață încât îți vei îmbunătăți aspectul imediat.

Remedii casnice pentru senzația de arsură

Deși tratamentul pentru arsură depinde de cauza problemei, există anumite măsuri pe care le puteți lua pentru a calma afecțiunea, chiar la dvs. acasă. Iată cele mai bune și ușoare remedii casnice pentru senzația de arsură la ochi:

  1. curățați-vă pleoapele cu o soluție delicată și apă călduță. Acest lucru va spăla germenii sau bacteriile care pot provoca infecția la ochi;
  2. utilizați lacrimi artificiale sau picături pentru ochi în caz de arsură. Dacă ai sindromul de ochi uscat contactează oftalmologul pentru a primi un medicament prescris pentru picăturile de ochi;
  3. înmuiați un prosop curat în apă călduță și puneți-l peste ochi. Acesta va calma senzația de arsură și va aduce ușurare ochilor;
  4. consumați pești cu un conținut ridicat de acizi grași omega-3. Peștii, cum ar fi somonul și tonul, au proprietăți antiinflamatorii. S-a dovedit, de asemenea, că îmbunătățesc funcționarea canalelor lacrimale;
  5. bea cât mai multă apă. În cazul în care corpul tău este deshidratat, va avea efecte și asupra ochilor tăi;
  6. dacă utilizați computere sau smartphone-uri, faceți pauze regulate din privirea ecranului. Supraexpunerea la lumina albastră vă lasă cu ochii uscați;
  7. purtați ochelari de soare și protejați-vă ochii de expunerea intensă la razele UV.

Concluzie

Senzația de arsură e în mare parte legată de uscăciunea ochilor. Dacă te confrunți cu această problemă inconfortabilă a ochilor, vizitează un oftalmolog. Descoperiți cauza și tratați problema de bază pentru a vă ajuta ochii.

Cu toate acestea, dacă senzația de arsură este însoțită de orice alt simptom care pune în pericol vederea, consultați imediat un optometrist.

Înapoi sus